Ju mer vi curlar eleverna desto mindre motiverade blir de

När det gäller motivation så är inre motivation naturligtvis att eftersträva framför yttre motivation. Att motivationen ska vara den inneboende lusten att lära sig något nytt inom ett nytt ämne. Men i brist på det så kan en yttre motivation i hög grad fylla sitt syfte. En motivation som drivs av att om eleven studerar flitigt så finns alla möjligheter att uppnå dennes mål i livet.

Men för att det ska fungera måste det också vara så. Och enbart så. Och med tanke på att de flesta ändå eftersträvar ett tryggt jobb med en bra inkomst för sitt framtida jag. En målbild som skulle kunna få de flesta elever att jobba på även när det är lite motigt. Att lägga lite tid av sin fritid på att försöka lära sig även de ämen som upplevs som svåra. Att göra vad man kan för att klara av skolans kurser. Läsa de anvisade sidorna. Ta reda på betydelsen av ord man inte förstår. Och be sin lärare om hjälp när man inte förstår.

Men en framtida bra utbildning och ett följande jobb blir ingen motivation för att studera flitigt om det inte finns ett orsakssamband mellan målet och handlingen. Om den som väljer att inte läsa boken eller försöka klara av uppgifterna får lättare uppgifter eller överdriven hjälp för att klara av dem. Om den som har svårt att läsa istället för att träna får lyssna. Om översköljs med så mycket hjälpmedel och anpassningar att man inte ens orkar bry sig om att använda dem.

Och om man inte uppnår kriterierna för ett gymnasieprogram vet att man kan läsa något anpassat program för att senare kunna läsa gymnasieprogrammet.

Och om man ändå inte kommer in på något gymnasieprogram eller får ett stabilt jobb finns en mängd åtgärder och skyddsnät så att man ändå får försörjning i form av bidrag. Även om man inte har ansträngt sig i skolan.

Vilket tar bort motivationen att anstränga sig.

I många fattiga länder vet barnen att utbildning är deras biljett till ett bättre liv.
I Sverige vet eleverna att det kommer alltid finnas ett skyddsnät som fångar upp dem oavsett om de lyckas skaffa sig en anställning eller inte. Så varför anstränga sig?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *