Läxhjälp kan vara guld värt

Det kan vara en mardröm för många föräldrar när barnen kommer hem med läxor från skolan som de behöver hjälp med. Man kanske inte har de kunskaper som krävs för att hjälpa barnet i just det ämnet eller så tar det väldigt mycket tid. Det kan också vara så att barnet har svårt för just det ämnet och behöver lite extra hjälp. 

Många gånger är det också problematiskt när föräldrarna ska hjälpa till med läxorna, det kan bli diskussioner och ibland slutar det med att man blir ovänner och inte får någonting gjort. Att anlita Läxhjälp kan vara en mycket bra ide för att undvika detta. Dels får barnet någon utomstående att öva med och dels är läxhjälpen någon som kan ämnet det handlar om. 

Anlita läxhjälp och få rutavdrag

När man anlitar någon för att hjälpa till med läxorna så faller det under kriterierna för vad som godkänns för rutavdrag. Allt arbete som i normala falla sköts av hushållen själv och som sker i bostaden räknas som rutarbete och så även läxhjälp. Därför kan man få hjälp med barnets läxor för en ganska låg kostnad.

För att få godkänt läxhjälpen som ett avdrag för rut så måste läxan ha en direkt anknytning till barnets skolgång. Alla föräldrar som har barn som går i grundskolan och gymnasieskolan och har haft läxhjälp kan få rutavdrag. Är barnet över 18 år och går i gymnasiet kan de själva ansöka om rutadrag för sin läxhjälp. 

De barn som har skilda föräldrar räknas att ha två bostäder och läxhjälpen kan ske i båda dessa med hänsyn till rutavdraget. Har man ett barn som bor på en skola eller i en egen bostad så räknas även detta som ett godkänt ställe att anlita läxhjälp på. Det kan vara väl investerade pengar att anlita läxhjälp. Ofta går det mycket fortare, kvaliteten på undervisningen blir betydligt högre och man undviker de konflikter som många gånger uppstår när föräldrarna ska hjälpa till med läxorna. 

Hur fungerar rutavdraget?

Man ansöker inte själv om rutavdraget när man köper läxhjälp, det gör den som utför arbetet. När man får fakturan så är alltså avdraget redan gjort och allt man behöver göra är att betala den. Rutavdraget räknas ihop med rotavdraget och det är viktigt att hålla koll på hur mycket avdrag man har gjort tidigare under året.

Man får dra av högst 75.000 kronor per år inkluderat både rut och rotavdrag. Om man får ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket avdrag man har gjort tidigare och hur mycket skatt man har betalat in under året.


Leave a Reply

Your email address will not be published.